ÇALIŞMA GRUPLARI

Blokchain teknolojisinin hayatımıza entegre olması ve toplumca benimsenmeye başlanması, küresel ticaret anlayışını da etkilemeye başladı. Akıllı sözleşmeler, tarafların borç ilişkisini kolaylaştırmak, doğrulamak ve otomatik olarak uygulanması için oluşturulmaktadır, klasik sözleşmelere alternatif olarak adından söz ettirmeye başlamıştır. Tarafları belirli hüküm ve koşullara bağlayan dijital protokole akıllı sözleşme denir ve klasik sözleşmemeden üstün tarafı ise sözleşme yönetimini de kendisi yapmasıdır. Yönetim ve hizmet maliyetlerini düşürme, riski azaltma ve iş süreçlerinin verimliliğini artırma avantajlarına sahiptir. Akıllı sözleşmeler yasal bir sözleşmenin bütününü oluşturabilir ya da bir sözleşmenin bir bölümünü otomatik bir sisteme bağlayarak kullanılabilir.

Akıllı sözleşmeler, sağlık, sigortacılık ve gayrimenkul gibi veriye dayalı sıkı iş takibi gerektiren geleneksel sektörler için de sözleşme süreçlerini hızlandırma ve risksiz bir süreç takibi sunuyor. Bu nedenle bu sektörlerdeki bazı global kuruluşlar akıllı sözleşmeleri kullanmaya başlamış durumda.  Yaşayan Hukuk Derneği Akıllı Sözleşmeler Çalışma Grubu, yakın zamanda sağladığı avantajlar nedeniyle yakın zamanda yaygın kullanım alanlarına kavuşacak akıllı sözleşmeleri tüm yönleriyle araştıracak. Akıllı sözleşmelerin inşası ve sektörler bazında uygulamaları, toplum tarafından kabul görmesi için çalışmalarda bulunacak.

Siber zorbalık, sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları, oyun platformları ve mobil cihazlar gibi dijital teknolojiler üzerinden yapılan, hedef alınan kişi, kurum ya da grupları utandırma, kızdırma ve korkutma amacıyla yapılan zorbalık türüdür. Sosyal medyada bir kişiye ya da gruba ait hoş olmayan görüntülerin yüz kızartıcı ya da yalan bilgi içeren şekilde paylaşmak, mesajlaşma uygulamaları üzerinden tehdit ya da incitici ifadeler barındıran mesajlar göndermek, dijital ortamda başkasını taklit edecek şekilde davranmak ve mesaj göndermek gibi davranışlar siber zorbalık kapsamına girmektedir. Siber zorbalık, İnternet siteleri, e-posta, radyo ve televizyon kullanılarak yapılabilir. Çocuk, kadın, erkek ve tüzel kişileri hedef alır.

 

Siber Zorbalık Çalışma Grubu, öncelikli olarak zorbalığın önlenmesi amacıyla çalışmalarda bulunur. Farkındalık yaratarak zorbalık kapsamına giren eylemlerin toplum tarafından anlaşılmasını sağlar. Bu eylemlerin önlenmesi için kapsamlı çalışmalarda bulunur.  Aynı zamanda çevrimiçi platformlarda mağduriyet yaşayan bireylerin, bilinçlendirilmesi, siber zorbalık durumuna maruz kaldıklarında haklarını nasıl koruyacakları konusunda da bilgilendirilmelerini sağlayacak çalışmalar yürütür. Hazırlanan içerikler, düzenlenen paneller ve geliştireceği projeler ile siber zorbalık ile mücadele de etkin bir sivil toplum alanı yaratmayı hedefler.

 

Siber Zorbalık ile mücadele ve farkındalık oluşturma çalışmaları kapsamında odaklanılacak başlıklar yapay zekâ teknolojileri, etik değerler belirleme, farkındalık çalışmaları, etkili soruşturma, aile içi ve okul eğitimi, dijital okur yazarlık ve saldırı önleyici programlardır.